De customer journey effectief geautomatiseerd

15 oktober 2020

De customer journey effectief geautomatiseerd

Journey Automation, ook wel Marketing Automation genoemd, betreft het automatisch inrichten van het marktbewerking- en leadgeneratieproces met als doel het genereren van leads, verhogen van de conversie en het bewerken van prospects. Vandaag de dag ontwikkelt de software waarmee je journey automation kan uitvoeren zich in een razend tempo in de B2B & B2C markt. De inzet van journey automation wordt daarmee voor jou als ondernemer steeds aantrekkelijker.

Journey automation is namelijk niet alleen handig om repetitieve taken te automatiseren, maar biedt ook een palet van verschillende functionaliteiten. Denk hierbij aan o.a. emailmarketing, volgen van websitebezoekers, webforms & landingspagina’s, social media, CRM (database met klantgegevens, klantprofielen, prospects, projecten, lead ontwikkeling) multichannel campagne management en analyse en (ROI) rapportage. Waardoor je efficiënter en doelgerichter kan werken.

Meerdere kanalen

Journey automation gaat over meerdere kanalen, oftewel multichannel campagnes, maar ook wordt de inzet van sms met een gerichte advertentie, display advertenties of een op de klant afgestemde email meegenomen in dit geautomatiseerde proces. Je kan dus ook spreken over een omnichannel aanpak.

Leads krijgen op bepaalde momenten in het proces informatie aangeboden, deze kan compleet gepersonaliseerd zijn of juist aangepast worden aan het klantgedrag van dat moment. Hierdoor kan er passende content aangeboden worden, waardoor een lead een klant kan worden. Dit vergt een nauwe samenwerking tussen de marketing en salesafdeling.

Emailmarketing is een manier van direct marketing waarbij je een bericht direct naar de ontvanger wordt gestuurd. Bijvoorbeeld een brochure die je per email verstuurd naar een bepaalde relatie in plaats van per post of telefonische acquisitie. Dit proces kan ook geautomatiseerd worden door de functionaliteit ‘e-mail marketing automation’, wat een functionaliteit is in de Journey Automation. Met deze techniek kan je de timing voor een specifieke boodschap afstemmen op de beoogde klant met relevante informatie voor deze persoon.

Wat kan dit voor jouw bedrijf betekenen?

Naast dat je meer inzicht krijgt in de customer journey (continue data verzamelen en combineren van data), kan je een uitgekiende klantbeleving aanbieden (gepersonaliseerd, door relevante content). En kun je ook veel tijd besparen (door o.a. campagnes te programmeren), efficiënter werken (automatiseren van taken), kan je een doeltreffend klantcontact hebben. Centraal georganiseerd.

Door gebruik te maken van journey automation kunnen marketeers bruikbare signalen herkennen en daarop sturen. Waarbij bijvoorbeeld te zien is dat men geen interesse heeft om een nieuwe golfset te kopen, maar dat ze wel ballen en golfhandschoenen willen kopen.

Journey automation is dus het verzamelen van signalen en aan de andere kant het afstemmen van de juiste boodschap voor de juiste persoon, op het juiste moment. Mensen zitten bijvoorbeeld niet te wachten om op hun werk een boodschap te krijgen over golf artikelen. Deze gepersonaliseerde afstemming kan plaatsvinden tijdens de hele customer journey, van de attentie- tot de retentiefase.

De Attentie- tot Retentiefase

Dus ook als het gaat om bestaande klanten, met persoonlijke en relevante informatie. Waarbij het onverstandig is om deze klanten te overvoeren met verschillende berichten etc. Daarmee bereik je juist het tegenovergestelde wat je wilt bereiken. Ze haken af.

Te mooi om waar te zijn

Soms lijkt het te mooi om waar te zijn om te werken met journey automation. Want je kan meer doelgericht en efficiënt jouw campagnes beheren. Je krijgt meer inzicht in het aantal leads en prospects die geïnteresseerd zijn in jouw onlinecampagnes en de nieuwe aankopen van bestaande klanten.

Wel is het goed om rekening te houden met het feit dat sommige werkprocessen aangepast moeten worden. Dat medewerkers een opleiding moeten volgen en dat er meer gedisciplineerd gewerkt moet worden om succesvol te zijn. Niet getreurd, wij ondersteunen overal waar nodig, zodat het van A tot Z goed functioneert.

Dus wil je mee in de digitale wereld en succesvol meer leads, prospects en klanten werven? Of heb je vragen over het professioneel digitaliseren van jouw customer journey? Neem dan contact op met Peter Bresser van adviesbureau Fox Senior Sales & Marketing. Door te bellen naar +31 06 551 973 81 of een mail te sturen naar peter.bresser@fox-seniorsales.nl.